Lebuh Raya

Pan Island Link 1 (PIL 1)

Pan Island Link 1 (PIL 1)

Nota: Transit penjajaran & sistem adalah tertakluk kepada semakan sebelum pelaksanaan

Permodenan Pulau Pinang

Lebuh raya bebas tol PIL 1 yang mempunyai enam lorong akan berperanan mengurangkan kesesakan lalu lintas di Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu (LCE) dan jalan-jalan utama yang berdekatan.

Pembangunan strategik PIL 1 akan menghubungkan enam persimpangan ke Gurney Expressway, pelan pembangunan ketiga yang dicadangkan, Link Utara-Selatan (NSE) Link (jalan pintasan), Jambatan Pertama dan Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Sebagai lebuh raya alternatif, PIL 1 akan membolehkan pengguna jalan raya mengelakkan kawasan berkepadatan penduduk tinggi seperti George Town, Paya Terubong, Bayan Baru dan Relau yang beraliran trafik tinggi.

PIL 1 yang berjarak 20km ini juga akan mempunyai reka bentuk mesra alam sekitar seperti terowong dan jambatan kabel-penahan bagi meminimumkan kesan sosial dan alam sekitar.

Misi PIL 1:

  • Melancarkan aliran trafik di Jalan Tun Dr Awang, Jalan Sultan Azlan Shah dan jalan-jalan lain yang berhampiran dengan mengurangkan kesesakan di LCE
  • Membolehkan pengguna jalan raya mengelakkan kawasan berkepadatan tinggi seperti George Town, Paya Terubong, Bayan Baru, dan Relau
  • Meningkatkan produktiviti dan masa peribadi dengan mengurangkan masa perjalanan bagi pengguna jalan raya