Terowong Dasar Laut

Maklumat Projek

1

2

3

4

Pulau Pinang adalah bandar berpenduduk padat dengan nombor pesat berkembang kenderaan (lebih 2 juta) mengatasi populasi manusia (lebih 1.5 juta). Jalan di pulau itu merangkak dengan beribu-ribu kenderaan setiap hari, walaupun lalu lintas di jalan-jalan alternatif yang mula meningkat, sebagai pemandu sedang mencari cara untuk melarikan diri kesesakan lalu lintas di jalan-jalan utama. Infrastruktur trafik yang betul adalah kelainan untuk menyokong, bersurai dan mengagihkan trafik untuk mengurangkan kesesakan

Keperluan untuk memperluaskan infrastruktur trafik adalah penting bagi pembangunan ekonomi Pulau Pinang. Jalan dan Terowong Projek Pulau Pinang terdiri daripada empat fasa dan akan dijalankan mengikut jadual projek yang dicadangkan. Projek ini akan menyediakan rangkaian sistem lalu lintas yang cekap bagi negeri Pulau Pinang.

Terowong Dasar Laut adalah projek fasa ketiga oleh Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd. Terowong Dasar Laut berhubung dari Gurney Drive, George Town ke Jalan Lingkaran Luar Butterworth (BORR) dengan jumlah panjang kira-kira 7.2km.

 

Cetak Emel

  • PENANG
  • PEGIS
  • MBPP
  • MPSP

bann1234