PENANG THIRD LINK

LALUAN KE-TIGA

Laluan Ke-tiga

Pulau Pinang adalah bandar berpenduduk padat dengan nombor pesat berkembang kenderaan (lebih 2 juta) mengatasi populasi manusia (lebih 1.5 juta). Jalan di pulau itu merangkak dengan beribu-ribu kenderaan setiap hari, walaupun lalu lintas di jalan-jalan alternatif yang mula meningkat, sebagai pemandu sedang mencari cara untuk melarikan diri kesesakan lalu lintas di jalan-jalan utama. Infrastruktur trafik yang betul adalah kelainan untuk menyokong, bersurai dan mengagihkan trafik untuk mengurangkan kesesakan

Keperluan untuk memperluaskan infrastruktur trafik adalah penting bagi pembangunan ekonomi Pulau Pinang. Projek Penang Third Link dan lebuh raya terdiri daripada empat fasa dan akan dijalankan mengikut jadual projek yang dicadangkan. Projek ini akan menyediakan rangkaian sistem lalu lintas yang cekap bagi negeri Pulau Pinang.

Penang Third Link adalah projek fasa ketiga oleh Consortium Zenith Construction Sdn Bhd. Penang Third Link berhubung dari Gurney Drive, George Town ke Jalan Lingkaran Luar Butterworth (BORR) dengan jumlah panjang kira-kira 7.2km.

Nota: Transit penjajaran & sistem adalah tertakluk kepada semakan sebelum pelaksanaan

Maklumat utama:

Laluan Ke-tiga

  • Jumlah panjang 7,2 km (lebih kurang)
  • Plaza tol

Persimpangan cadangan

  • Persiaran Gurney
  • Jalan Lingkaran Luar Butterworth (BORR)